Projectweek Media

Publicatiedatum: 11 april 2018

In de week van 9 april hebben de gymnasiumleerlingen uit de tweede klas een projectweek. Het thema is dit keer ‘Media’.

We gaan deze week ons verdiepen in de wondere wereld van het nieuws. Vragen die gesteld worden zijn onder andere: wat is nieuws en wat niet en wie bepaalt dat, hoe ga je om met informatie die je krijgt en hoe verwerk je die informatie? In groepen wordt er een krant gemaakt met nieuwsberichten. Leerlingen bepalen zelf wat er in die krant komt te staan.

We hebben een workshops creatief schrijven georganiseerd en er is een bezoek van een journalist van Omrop Fryslân. Op maandagmiddag brengen de leerlingen een bezoek aan de bibliotheek van Heerenveen waarbij ze leren hoe je naar informatie zoekt, zowel op internet als in boeken. De betrouwbaarheid van informatie staat daarbij centraal.

Op woensdag hebben we een spectaculaire excursie gepland. We brengen een bezoek aan het Mediapark in Hilversum. Eerst brengen de leerlingen brengen een bezoek aan een multimediale attractie: de Beeld en Geluid experience. In dit bezoek ervaren ze de wereld van de media zowel in de spotlight als achter de schermen. Ze kunnen er aan de slag als regisseur, cameraman of presentator. Ze kunnen een screentest doen of een rolletje in een soap spelen. Daarna is het tijd voor de workshop Nieuws of nonsens. Hierbij gaan de leerlingen niet alleen aan de slag met het produceren van een eigen nieuwsitem maar kiezen daarbij ook een strategie. Wat is de beste manier om het nieuws te verspreiden? Welke invalshoek kiezen ze voor hun nieuwsitems? Is het ethisch verantwoord om de headlines aan te dikken? Na drie uur hard werken presenteren ze hun nieuwsitem. Herkent de klas hun keuzes en delen ze hun opvattingen over nieuws?

Terug naar het nieuwsoverzicht

Bezoek Media Park Hilversum

20160526_MediaPark_106-1699