Zilver voor Anna-Maja

Op het Europese Jeugdkampioenschap schaken tot en met 12 jaar is de 12-jarige Anna-Maja Kazarian op de gedeelde eerste plaats geëindigd. Op grond van tie-break criteria ging de Europese titel naar de Griekse Anastasia Avramidou, het zilver was voor de jonge Friezin.

4 september 2012

Anna-Maja liet op het EK, dat van 16 tot en met 26 augustus in Praag werd gehouden, geweldig spel zien. Zowel met wit als met zwart liep ze haar tegenstanders regelmatig omver. Na een remise in de eerste ronde, won ze vervolgens zes partijen op rij. In ronde 8 verloor ze de koppositie aan Avramidou door in de onderlinge partij het onderspit te delven. In de laatste ronde toonde Anna-Maja veerkracht door de Russische Elizaveta Feofilova met zwart te verslaan. Kazarian behaalde daarmee 7,5 punten, evenveel als Avramidou; de Griekse kreeg de titel toegekend omdat ze meer weerstandpunten achter haar naam had staan. Het brons was voor de Russische Alexandra Obolentseva.

Anna-Maja Kazarian is in Heerenveen geboren, waar ze bij OSG Sevenwolden als LOOT-leerling gymnasium 2-onderwijs volgt. Haar ouders komen oorspronkelijk uit Georgië, een land met een rijke schaakgeschiedenis. Anna-Maja werd eerder al vierde op het WK-jeugd in 2010 en geldt als een van de grootste Nederlandse schaaktalenten. In Praag werd ze begeleid door de sterkste vrouwelijke schaakster van Nederland, Zhaoqin Peng.
 

Anna-Maja Kazarian augustus 2012