Wereldkampioen schaatsen

12 maart 2014

De wereldkampioenschappen schaatsen (langebaan) voor junioren in het Noorse Bjugn van 7 tot en met 9 maart jl. zijn uitermate succesvol verlopen voor de cursisten van de TAN. Zo behaalde topfavoriete Antoinette de Jong (cursist TAN mbo Friesland College, ex-leerling vmbo Sevenwolden) bij de dames niet alleen de felbegeerde allround wereldtitel, maar ook goud op de 3000m, 1000m en de ploegenachtervolging. Bij de ploegenachtervolging ook goud voor Jade van der Molen, vorig jaar leerling TAN vwo 6 Sevenwolden.

De 500m en 1500m leidden voor Antoinette tot twee keer een zilveren medaille. Antoinettes reactie op haar eigen site: 'Wereldkampioen junioren!!! Een mooie kroon op mijn juniorentijd!' In de eindranglijst eindigde Sanneke de Neeling (leerling TAN vwo 6 Sevenwolden), 1e jaar Jong Oranje, op de 4e plaats.

Ronduit verrassend was de prestatie van Patrick Roest , cursist TAN mbo Friesland College. Ook hij mag zich wereldkampioen allround bij de junioren noemen. Patrick won bij de heren de 3000m en werd tweede op de 1500m en 5000m.

Een andere leerling van de TAN was Kai Verbij, vwo 6 Sevenwolden. Hij veroverde goud en de wereldtitel op de 500 en 1000 meter. Kai kende door de ziekte van Pfeiffer een ongelukkige voorbereiding op het toernooi. 'Ik voel me supergoed. Het was een rotvoorbereiding, maar nu heb ik twee titels binnen. Ik ben heel erg tevreden.'

Shorttrack
De Nederlandse shorttrackers hebben zich bij de wereldkampioenschappen junioren in het Turkse Eruzrum (nog) niet kunnen meten met de wereldtop. Dylan Hoogerwerf (cursist TAN mbo Friesland College) reed wel een uitstekende 500m in een nationaal juniorenrecord. In de eindklassering kwam hij op een 21ste plaats.

Mylan Elzink (leerling TAN vwo 6 Sevenwolden) behaalde plaats 27 in het door Zuid-Koreanen gedomineerde toernooi, ook bij de dames.

Suzanne Schulting (leerling TAN havo 5 Sevenwolden), rijdend met een gebroken jukbeen, en Aafke Soet (leerling TAN havo 5 Sevenwolden) werden respectievelijk 21e en 27e.